/

/

organisatie

organisatie

projecten tot nu toe

projecten tot nu toe

ideeën voor de toekomst

ideeën voor de toekomst

projecten tot nu toe

Windstilte 2009

 

Een kunstproject op en langs de Markermeerdijk. Expositieperiode van 15 juni t/m 15 augustus 2009.

Twee maanden lang konden bezoekers een route van kunstwerken aan de voormalige zeedijk van het Markermeer volgen. De route slingerde langs het bijzondere landschap tussen Durgerdam en Etersheim onder de titel ‘Windstilte’.

De (inter)nationale kunstenaars reflecteerden met hun werk op de geschiedenis van het landschap en de rol van de dijk hierin. Sommige kunstwerken waren groots te zien in het landschap, andere werken vooral te beluisteren.

 • meer over dit project

   

  Kunstwerken

  In deze eerste editie van Een Dijk van een Kust was onder andere een nieuwe interpretatie van het bekende werk Engelen/Angels van Moniek Toebosch te horen. Dit werk was tussen 1994 en 1999 te horen op de Houtribdijk, van Enkhuizen naar Lelystad. In deze nieuwe interpretatie werd het werk, behalve via een radiofrequentie ook op de boot tussen Marken en Volendam ten gehore gebracht. De kunstenaars hebben zich door uiteenlopende aspecten van het gebied laten inspireren.

  Zo maakte Sarah van Sonsbeeck een kaart waarin de stiltebeleving van het hondenlosloopgebied in Hemmeland centraal stond.

  Sasker Scheerder & Martina Florians vragen aandacht voor de grootste natuurlijke bedreiging van de dijken in hun Museum van de Muskusrat. Van Raphaël August Opstaele was het levensgrote en fascinerende Reizend Wereld Windorgel 1978/1979 te zien en te horen.

   

  In twee telefooncellen geplaatst tussen Edam en Volendam lieten Hannes Wallrafen & Rogeria Burgers verhalen horen van bewoners van het gebied. Van Leo Divendal zijn op bijzondere plekken foto’s in het landschap te zien uit zijn serie Haze of dawn waarin schepen, havens en de zee centraal staan. Susan Philipsz installeert een geluidskunstwerk op de landtong in het Markermeer, de Nes. In het dorpje Marken zelf was in de kerk een video-installatie van André Thijssen te zien.

   

  Bereikbaarheid

  De kunstroute was goed bereikbaar per fiets, boot, scooter of te voet. De brochure; Een Dijk van een Kust, met uitleg over de kunstwerken, de cultuur, de natuurhistorische informatie van de locaties en de route was voor 2 Euro verkrijgbaar bij diverse horecagelegenheden en bij de aangesloten fiets- scooter- en bootverhuur.

   

WaterKustLand

 

In 2016 herdachten we de watersnood van 1916 en vierden we dat we sindsdien in Noord-Holland 100 jaar droge voeten hebben. Dit gebeurde met ruim 200 activiteiten die met name door lokale organisaties georganiseerd werden. Daarnaast ondernam Stichting Een Dijk van een Kust zelf ook een aantal bovenlokale activiteiten in samenwerking met een groot aantal partners en overheden. Het project werd financieel mogelijk gemaakt door onder andere hoofdsponsor Rabobank, de provincie Noord-Holland en HHNK. Stichting Een Dijk van een Kust startte reeds in 2001 met de promotie van de doelstelling bij lokale en regionale organisaties. In 2015 en 2016 coördineerde projectleider Wil Spanjer alle activiteiten, stimuleerde onderlinge afstemming en verzorgde de gezamenlijke pr via waterkustland.nl en uitingen in de media. De stichting had een verbindende rol tussen overheden – gemeenten, provincie, HHNK -, andere partners, zoals het Zuiderzeemuseum en lokale partijen.

 

Zie

 

www.waterkustland.nl

Jetty Voermans

Etersheim 2

1474 MT Oosthuizen

 

info@eendijkvaneenkust.nl

06 5392 3625

contact